Home 創業 做Marketing有無market?

做Marketing有無market?

306
SHARE

實在有太多人太多cases搞marketing野搞到爛尾。例子,多過7-11。

幾年前,有朋友試過搵了個freelance導演埋班,去了IFC一間好有名的餐館,幫個executive chef同間餐廳,拍一個短節目。本身用兩部機拍唔同angle同mood,拍完散水之後,導演先發現,原來其中有一部機的片,全部distorted左完全用唔返,又無可能重拍……

有朋友用約30k來做個web design,點知由概念到寫到copywriting到設計出layout到再傾,已用了十個月時間,最後,仲要唔滿意唔收貨爛尾收場……

有朋友找了個freelance designer去做些簡單的平面設計和animation執漏,仲親自拿了一些video和sample比個designer睇同埋順便傾吓,最後,過左幾星期,個designer竟然人間消失,當然無貨交啦,最慘,朋友連個sample都無埋……

其實,做marketing,究竟最重要係creative同design、定execution能力、定還是溝通上的過程呢?原則上,處理溝通問題,可以交比account servicing負責,其他人,都只需要管好production果part就得啦!

但係,傳統的marketing實在有太多種類啦,又creative、做booth design、event management、網上e-marketing、拍野、billboard、printed ad……等等有幾廿樣,作為marketer都好難全部範疇都懂得駕馭;而作為corporate客,亦有好大可能會唔知道果幾廿種方法究竟當中的差異程度有多大。

所以,有朋友想突圍,搞好自己間marketing firm,就要回歸根本:就係靠「爆橋」同「中個target customer segment」,找「對的」客!

宜家,通街都係marketing agency,個個都話做digital solution綜合廣告方案,個個都賣keyword、微信official account、SEO、facebook管理;但係,質素如何,成效如何,真係要corporate客用過先知。而且,仲有好多SME因為不熟悉這方面的知識,往往要比好高的premium去找一些service provider,但最終出來的marketing效果,卻又不是真的很優秀、很對板,所以連計ROI都有困難。

我朋友Patrick同拍擋Andrew係廣告公司4HK (For Hong Kong)的創辦人,他們都已經在廣告行業做左好多年,回歸根本,他們都相信,其實只有好品質的方案,才能真正幫助企業或Startups客戶達到推廣目標;因為,現今社會太多「粗制濫造」或消費舊有的香港「價值」來做的懶人廣告。

停止創新,翻用翻炒舊有的概念,例如香港消費了「獅子精神」這個概念已經幾十年都仲唔夠,係唔係要為香港創造一個更新、更符合現代口味的spirit角度呢?

當然,講就天下無敵,做呢?未必有心有力。不過,4HK係新型agency,無創作包袱,又懂digital的玩法,希望能在市場上殺出一條血路。4HK的理念簡單直接:重視香港,For Hong Kong,希望能讓有潛力、有實力的香港品牌,在市場上發光發亮。其實,它們主要係香港提供網上推廣服務,包creative、execution同monitoring,曾幫不同品牌客戶、國際客戶、同香港中小企等,提供一站式網上創新廣告方案,仲希望全力協助香港初創企業(Startups),諮詢各類新穎的廣告手法,更利用不同手法,來達成特定的階段、推廣或sales目標。其中,例如包括品牌定位塑造、創意方案、廣告影片及短片製作、社交媒體管理、搜索引擎營銷、media planning and buying、網上公關服務EPR等等,包羅萬有,好似網上的廣告超市咁。

除了routine的廣告業務之外,4HK 亦希望,能改革現有的香港廣告營運模式,仲針對現有問題,深入了解各service providers的需要後,提供、撮合新的工作合作方向給予各廣告界專才,開發一個能給各廣告專才尋找工作及freelance、又能讓客戶直接找到合適團隊work on different projects的business matching平台,當然,理想歸理想,做唔做到又係另外一回事。我相信,要打破固有的體系,並唔係一件易事呢!

不過,做marketing的人,一定會話做marketing生意有market同係絕對有用的,因為,若果自己唔自我先催眠,又邊夠說服力去催眠客戶呀?哈哈!

PS: 朋友搞的平台,幾多野學,得閒可以去睇吓呢!
https://www.facebook.com/digitaltips101/

Ivan Leung

Facebook Comments