Home 創業 培訓。生意。培訓生意

培訓。生意。培訓生意

376
SHARE

有人喜歡做培訓,有人喜歡做生意,仲有好多人喜歡做培訓生意,仲搵唔少呢。例如,認識一位前輩,在上世紀的八十年代,早已引入外國大學的MBA課程,在港澳台招生、上課,兼顧課程監察、內容撰寫同邀請外國學者來做教學,一做就已經差不多三十幾年啦!宜家,仲把課程內容多元化,發展成為包含領袖培訓、身心靈發展、學術證書課程、財經金融系等等在內的綜合培訓學院,更上一層樓呀!

平時,我都好喜歡培訓,無論係培訓人定被人培訓,只要是遇到對的人、有質素的對手、有反應的聽眾,果種有互動、有交流、有共鳴、有內涵的溝通過程,真係好過癮呀!寓學習於娛樂、寓娛樂於networking,仲一舉幾得添啦!

前幾個星期,朋友C由加拿大來到香港出差,我地在尖沙咀Sheraton邊食早餐邊吹水。食食吓野時我提到,朋友A狂叫我參加一個由幾個大陸trainers所搞的sales technique enhancement同motivation的工作坊,一連三日在酒店ballroom馬拉松式舉行,定價每位大概係六舊半定八舊左右啦,仲比左一大叠宣傳單張我。我隨手比左幾張朋友C睇,他就話,佢地幾個究竟係咩料?仲話,係北美好多呢D巡迴做培訓、教人投資房地產的所謂投資教學培訓師,其實都係以做培訓賺錢為主,making millions,根本都無咩投資過。

結論係,朋友C說,他很不喜歡培訓。講完,就一大舊三文魚連菜放入個口。

他認為,培訓師其實都不是成功的人。因為,成功的人,根本無時間同人分享。「自己唔做、或者自己做唔到但又叫其他人做的,那是trainer,因為trainer通常是do no, know no。但係,已經成功的人卻又叫其他人一齊做的,那是advocator,兩者差異好大呀!」

我一路食緊條雞肉腸,一路思索緊佢的意思。最後,我不置可否,因為,某程度上,他說的話又唔係錯呀!培訓師本身自己都未必是行業上最優秀的果個人,等於教得出美斯、費達拿同Lebron James的教練,都未必係球王一樣。但係,能夠motivate到其他人,不斷努力以赴,去追求更宏大目標的這種獨有能力,的確係非常殺食的!

Ivan Leung

Facebook Comments